سخن ناشر
از زمانی که حضرت عیسی «ع» (بر اساس گزارش انجیل متّی) به شاگردانش گفت: «پس رفته، همه امتها را شاگرد سازید و ایشان را به اسم أب و إبن و روحالقدس تعمید دهید»، جریان تبشیر در کلیسا آغاز شده و فراز و فرودهای مختلفی را در طول تاریخ دو هزار ساله مسیحیت پشت سر گذاشته است. اما در سدههای اخیر جریان تبشیر بیش از آن که صبغه دینی داشته باشد، رنگ و بویی سیاسی به خود گرفته و به خدمت استعمار فرهنگی و اقتصادی درآمده است. جواهر لعل نهرو، نخست وزیر هند، جریان تبشیر را اینگونه توصیف میکند که: «ابتدا مبلغان مذهبی و به دنبال آن کشتیهای جنگی میآیند و بعد هم تصرف اراضی شروع میشود». نخستین رئیس جمهور کنیا هم در جملات کوتاهی که حاکی از عمق شناخت مسیحیت تبشیری است میگوید: «وقتی اروپاییان به آفریقا آمدند، آنان کتاب مقدس را داشتند و ما زمین؛ زمانی فرار رسید که آنان زمین داشتند و ما کتاب مقدس». جالب اینجاست که هانس کونگ، از اندیشمندان مسیحی معاصر نیز این واقعیت را انکار نمیکند و مینویسد: «در تمام قرون گذشته مبلغان مسیحی در حوزههای اقتصادی، سیاسی و به ویژه معنوی و فرهنگی یقیناً تابع انگیزههای تبلیغی قدرتهای استعماری بودهاند». امروز نیز با کمال تأسف شاهد گسترش کمی و کیفی جریان تبشیر در سراسر جهان، به ویژه در جهان اسلام و حتی کشور عزیزمان ایران هستیم.
با توجه به این مهم، ضرورت افزایش آگاهی مجامع علمی و مسئولان فرهنگی و امنیتی در این خصوص، امری غیر قابل انکار بوده و نیاز به منابعی غنی و استوار در جهت شناخت مسیحیت تبشیری بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
نشر تراث نیز از آنجا که رسالت روشنگری در عرصه ادیان و فرق را از وظایف اصلی خود میداند، مفتخر است با همکاری مؤسسه فرهنگی تبلیغی علامه بلاغی«ره»، اثری درخور و مجموعهای ارزشمند را با همین هدف منتشر نماید. کتاب «تبشیر صلیبی» به قلم استاد گرامی جناب حجتالاسلام دکتر سیدعلی حسنی آملی، عضو هیئت علمی و دانشیار مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی«ره»، که حاصل تحقیقات مستمر این پژوهشگر ارجمند در عرصه دینپژوهی میباشد، ضمن بررسی تحلیلی الهیات و تاریخچه تبشیر، به بازخوانی فعالیتهای این جریان سیاسی و فرهنگیِ مخرّب، در جهان اسلام و به طور خاص در ایران پرداخته و با معرفی کنفرانسها و همایشهای تبشیری، سازمانها و نهادهای دستاندرکار تبشیر، سیاستها، اهداف و ابزارهای تبشیر، گام مؤثری در جهت تنویر باورهای اسلامی و دفاع از حریم فرهنگی جهان اسلام و کشور عزیزمان ایران برداشته است.
بر خود لازم میدانم از ایشان که پیش از این نیز افتخار همکاریشان نصیبمان گشته و دو اثر ارزشمندِ «اهل کتاب در حکومتهای اسلامی» و «بی بها» را به قلم توانایشان منتشر نمودهایم، صمیمانه قدردانی و تشکر کنم و از خداوند منّان آرزوی توفیقات روزافزونشان را خواستارم.
سیداحمد طباطبائی ستوده
تهران - پاییز۱۳۹۹